Ki lehet EVS önkéntes?

Életkor szerint

Az Erasmus+ program szabályai szerint minden 17 és 30 év közötti fiatal lehet EVS önkéntes. Magyarországi küldő szervezet által az utazhat ki EVS projektre, aki magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik. Ebből következően tartósan Magyarországon élő, lakcímkártyával rendelkező külföldi állampolgárok is kiutazhatnak magyar küldő szervezeten keresztül, még abban az esetben is, ha nem az Európai Gazdasági Térség valamely országának állampolgárai.

A programban az a fiatal vehet részt, aki a kiutazás napján betöltötte a 17. életévét, illetve a pályázat benyújtásához rendelt pályázati határidő napján még nem töltötte be a 31. életévét, de az önkéntes szolgálat megkezdésekor már lehet 31 éves.

A Fiatalok a Vidékért Egyesület csak 18 év feletti résztvevők küldését vállalja.

A résztvevőktől nem kérünk részvételi vagy bármilyen egyéb térítési díjat, és nem kötelezzük őket egyesületi tagságra.

 

Kiválasztás a fogadó oldalon

A résztvevők kiválasztása a fogadó oldalon, a fogadó szervezetek által történik. A FIVE, mint EVS küldő szervezet feladata ebben a szakaszban a tájékoztatás, a toborzás, és felkészítés a sikeres kiválasztásra.

A fogadó szervezetek különböző módszerekkel gyűjtik a jelentkezők pályázatait (nyílt felhívások, zárt körben terjesztett felhívások, stb), majd közülük választják ki a projekt résztvevőit. Egy EVS projektben általában több, különböző országból érkező önkéntes vesz részt.

Az önkéntesek kiválasztása versenyhelyzetet teremt a jelentkezők között, ám ez nem jelenti azt, hogy mindig a legjobb képességűek kerülnek be a programba. A fogadó szervezetek elsősorban a motiváltabb, és a projektnek megfelelő kompetenciákkal és érdeklődési körrel rendelkezőket keresik.

 

A nyelvtudás fontossága

A programba való bekerülés egyik legfontosabb gyakorlati feltétele a nyelvtudás, ami általában az angol nyelv nagyjából középszintű ismeretét jelenti. Ez ugyan nem kötelező elvárás, de gyakorlati szemmel nézve már a kiválasztás során is idegen nyelven kell kommunikálni: az önéletrajz és a motivációs levél is idegen nyelven készül, majd később a kiválasztási interjú során is idegen nyelven történik a beszélgetés. Az EVS legtöbb alapokmánya csak angol nyelven létezik, pl. angolul készül az önkéntes szerződés, angol, német, francia a biztosítási ügyintézés nyelve, de az önkéntes társakkal történő beszélgetések is leginkább angolul zajlanak, és még hosszasan lehetne sorolni azokat a helyzeteket, amelyekben csak idegen nyelvtudás birtokában állja meg a helyét az önkéntes. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a felsőfokú nyelvtudás abszolút nem elvárás, sőt, az EVS program leginkább azoknak hasznos, akik nagyjából középszinten vagy ettől némileg alacsonyabb szintű nyelvtudással lépnek be a programba.