Milyen pénzügyi támogatást ad az EVS program?

Az EVS önkénteseknek adott juttatások költségtérítésnek számítanak, vagyis nem képeznek jövedelmet, ezért adózni sem kell utánuk.

Az Európai Önkéntes Szolgálatban való részvétel az önkéntesek számára ingyenes, kivéve

  • az utazási költségekhez való esetleges hozzájárulásukat (amennyiben az Erasmus+ támogatás nem fedezi teljes mértékben az utazási költségeket) és
  • a nem a tevékenység végrehajtásához kapcsolódó járulékos kiadásokat. Ilyen például a hazai egészségbiztosítási járulék fizetése az önkéntesség időtartamára abban az esetben, ha az önkéntes az önkéntesség ideje alatt nem rendelkezik egyéb jogcímen egészségbiztosítási jogviszonnyal.

EVS önkénteseknek járó költségtérítés

  • Biztosítás: Kiegészítő egészség, baleset és felelősségbiztosítás az Európai Bizottság által kötött csoportos biztosítási program keretében. Nem tévesztendő össze az állami egészségbiztosítással! A részletes útmutató az MSH International oldalán érhető el
  • Nemzetközi utazás költségtérítése: Nemzetközi utazás: Az önkéntes lakóhelye és a fogadó szervezet közötti nemzetközi utazási költség a projekt elején történő oda-, majd a projekt végén történő hazautazáskor. Távolsági sávok szerint történik a térítés mértékének meghatározása. Példa: Magyarországról indulva a legtöbb európai helyszín elérése az 500 – 1999 km sávba esik, ami 275 EUR költségtérítéssel jár. Közelebbi helyszínre 180 EUR, távolabbira 360 EUR költségtérítés jár. A hivatalos távolság kalkulátor itt érhető el.
  • Szállásköltség: A költségtérítés általában természetben történik egy berendezett, felszerelt szálláshely és hozzá kapcsolódó rezsi biztosításával. Általában albérletben, ritkán kollégiumban, még ritkábban fogadó családnál. Ahány fogadó szervezet, annyi féle megoldás létezik.
  • Étkezés: A legtöbb esetben havonta pénzt kapnak az önkéntesek az étkezések fedezésére, ritkábban a fogadó szervezet vásárol be vagy fogadó család biztosítja az ételt. Mértéke a fogadó szervezeten múlik. Az átlag nagyjából 200 EUR/hó. Keletebbre és Délebbre ettől lehet kevesebb, Nyugatabbra és Északabbra több is szokott lenni.
  • Munkába járás költségei: az önkéntes szállása és munkahelye közötti közlekedés biztosítása pl. tömegközlekedéssel, kerékpárral.
  • Zsebpénz: Összegét az Erasmus+ program határozza meg, ami országonként eltérő mértékű. Általában 90 és 135 EUR/hó között alakul, de vannak olyan országok ahol ettől kevesebb, és ahol ettől magasabb zsebpénz jár az önkénteseknek. Részletes lista itt található.
  • Nyelvi képzés: A fogadó ország nyelvének vagy a projektben használt munkanyelvnek megfelelő nyelvi képzés biztosítása az önkéntes számára. Egyre több nyelvből online nyelvi támogatás (OLS) valósul meg (angol, német, francia, spanyol, olasz, holland, lengyel). Amelyik nyelvből ez még nem elérhető, abban az esetben a fogadó vagy koordináló szervezet köteles nyelvi képzésről gondoskodni.

A kettős finanszírozás elkerülése

Az EVS program 2014 és 2020 között az Erasmus+ program részét képezi. Ha valaki EVS-ben vesz részt az Erasmus+ keretein belül, az nem zárja ki, hogy a későbbiekben részesülhessen az Erasmus+ program egyéb pályázati lehetőségeiből. Az viszont szabály, hogy amíg valaki EVS önkéntes, addig nem részesülhet az Erasmus+ program egyéb juttatásaiból (tehát egy EVS önkéntes nem vehet részt az önkéntesség időtartama alatt ifjúsági cserében vagy ifjúsági munkások mobilitási programjaiban vagy egyéb Erasmus+ alprogramokban).