Hogyan kezdjem el szervezni saját EVS projektem?

Az EVS jelentkezés célja, hogy téged legalább egy EVS fogadó szervezet kiválasszon önkéntes szolgálatra. A FIVE EVS koordinátorai a folyamat valamennyi szakaszában segítenek neked, viszont a kiválasztást minden esetben a fogadó szervezet végzi, vagyis a döntésbe nincs beleszólásunk..

A jelentkezési folyamat 6 fontos lépésből áll. Fontos, hogy legyen egy jó önéletrajzod, melyet minél több fogadó szervezethez juttass el, hogy felfigyeljenek rád. A motivációs levél és az interjú segítségével érheted el, hogy kiválasszanak, de a kiutazáshoz szükség lesz az Erasmus+ program támogatására is. Mindezek előtt azonban legfontosabb, hogy legyen EVS küldő szervezeted, aki segít neked már a legelső lépések megtételében is.

 

Válassz küldő szervezetet!

Ha minket, a Fiatalok a Vidékért Egyesületet választasz küldő szervezetnek, arra kérünk, hogy először is töltsd ki a jelentkezési lapunkat. Ezzel jelzed felénk, hogy érdeklődsz a program iránt. A kérdőívre adott válaszaid alapján képet kapunk arról, hogy milyen tapasztalatokkal, kompetenciákkal és tanulási célokkal rendelkezel. Ez alapján már nagyjából látjuk rólad, hogy milyen irányban érdemes fogadó szervezeteket keresgélned. Ha még nem töltötted ki a jelentkezési lapot, akkor kérjük, hogy tedd meg azt ide kattintva.

 

Készíts kreatív önéletrajzot!

Az EVS önkéntességhez vezető út első komoly mérföldköve az önéletrajzod elkészítése. Felejtsd el az állás pályázatok sablonos önéletrajzait, és törekedj arra, hogy a te önéletrajzod egyedi, tartalmában és külalakjában is kreatív legyen.

Az általad hamarosan megszólított fogadó szervezetek ebből tudhatják meg, hogy ki vagy, és milyen tapasztalatokkal, kompetenciákkal, szemléletmóddal rendelkezel. Ebből derül ki a személyiséged, az érdeklődési köröd és korábbi önkéntes tapasztalataid.

Milyen egyéb szempontjai vannak egy kreatív önéletrajznak? Mivel tudod megragadni a fogadó szervezetek figyelmét? Milyen önéletrajzzal tudsz kiemelkedni a jelentkezők tömegéből? Milyen formai szempontokra ügyelj?

A kreatív önéletrajz elkészítéséhez összeállítottunk egy tájékoztató füzetet, amelyben még több érdekes és hasznos szempontot találsz.

Ha még több tippre van szükséged az önéletrajz megszerkesztésével kapcsolatban, akkor ezt is olvasd el.

 

Keress EVS felhívásokat!

Ha EVS felhívásokat keresel, akkor elsősorban az általunk működtetett EVS önkéntesek Facebook oldalt ajánljuk számodra, ahol naponta jelennek meg újabb és újabb EVS felhívások.

Attól függően ajánlunk számodra a különböző EVS adatbázisokat és hirdetési oldalakat, hogy a jelenhez képest mennyi idő múlva szeretnél kiutazni önkéntes szolgálatra.

Ha több mint fél év múlva tervezed a kiutazást, akkor a legjobban módszer, ha az EVS adatbázist használod. Ez ugyan nem tartalmazza azt az információt, amire neked a leginkább szükséged lenne, tehát, hogy melyik szervezet mikor indít újabb EVS projektet és milyen határidővel keres önkéntest, de az előnye abban áll, hogy valamennyi fogadó és koordináló szervezet szerepel benne, így, ha már tudod, hogy milyen nyelvterületen és milyen témában szeretnél önkéntes lenni, akkor te irányíthatod a szervezetek szűrését, és kedvedre válogathatsz a szervezetek között. Ez az adatbázis biztosítja a legnagyobb merítési lehetőséget számodra.

Egy-másfél hónappal az Erasmus+ pályázati határidők előtt, de még mindig nagyjából 5-6 hónappal a kiutazást megelőzően szintén használhatod az EVS adatbázist, de ettől hatékonyabb megoldást jelentenek a konkrét EVS felhívások, melyek tartalmazzák a jelentkezés módját, feltételeit, határidejét és sok egyéb hasznos információt. Mi az EVS hirdetési adatbázist ajánljuk, amely naprakészen, de nem teljes körűen tartalmazza az önkénteseket kereső fogadó és koordináló szervezetek felhívásait. Számos Facebook oldalt is találsz EVS hirdetésekkel, de ezeken lassú és nehézkes az irányított keresés, ezért nem javasoljuk a használatát.

1-3 hónappal a kiutazás előtt már csak az úgynevezett last minute EVS lehetőségek között válogathatsz. Ezek hátránya, hogy a fogadó szervezetet és ez által az országot, a témát és minden egyéb feltétlelt nem változtatható módon kapsz csak esélyt a részvételre. A last minute EVS hirdetéseket elsősorban az EVS témájú Facebook oldalakon találod, de időnként az EVS hirdetési adatbázisban megjelentetik egy részüket.

Az EVS felhívásokról még több érdekes részletet olvashatsz a Hol találsz EVS felhívásokat? című füzetünkben.

Ha EVS szervezethez jelentkezel konkrét felhívás hiányában, elég az önéletrajzod elküldened nekik, melyre rendszerint csak akkor válaszolnak, ha önkéntest keresnek. A válaszban jelezni fogják, hogy milyen egyéb anyagokat kérnek tőled. Ha konkrét EVS felhívásra jelentkezel, akkor rendszerint az önéletrajzoddal együtt a motivációs leveled is kérik megküldeni.

 

Írj motivációs levelet!

Motivációs levelet akkor érdemes készíteni, ha egy fogadó szervezet érdeklődik irántad vagy egy konkrét EVS felhívásra jelentkezel (amennyiben kérnek motivációs levelet). A motivációs levél megírása előtt térképezd fel a fogadó szervezetet, olvass minél többet róluk annak érdekében, hogy a célkitűzéseid minél inkább a szervezetre/projektre, valamint a fogadó városra/helyszínre hangoltak legyenek.

A motivációs levél középpontjában a fogadó szervezet/EVS projekt iránti érdeklődésed, és ezen keresztül a konkrét tanulási, fejlődési célkitűzéseid bemutatása áll. Gondold át, hogy milyen konkrét módon tudnál segíteni a fogadó szervezet számára, és a nagyjából megismert, valamint elképzelt feladatokon keresztül mutasd be a tanulási céljaid.

A motivációs levél elkészítéséhez hasznos tippeket, segítő kérdéseket, a levél szerkezetének kialakításához használható tanácsokat is találsz segédletünkben.

 

Juss el minél több kiválasztási interjúig!

A fogadó szervezetek a kiválasztás utolsó körében egy úgynevezett rövidlistát állítanak össze azokból a jelentkezőkből, akik az önéletrajz és motivációs levél alapján esélyesek a projektben való részvételre. A rövidlistára került jelentkezőkkel interjút készítenek, ami rendszerint egy 20-30 perces Skype interjú.

Az interjú során a fogadó szervezet ismerteti a tervezett projekt jellemzőit és gyakorlati körülményeit, mellyel kapcsolatban megerősítést kér a jelölttől a kínált feltételek elfogadását illetően. A beszélgetés folyamán te is megfogalmazhatsz kérdéseket. Célszerű ekkor rákérdezni a projekttel kapcsolatos gyakorlati körülményekre (szállás, étkezés, munkába járás, nyelvi képzés, munkaidő/szabadidő, stb.)

 

Az Erasmus+ pályázat

Nem feltétlenül zárul le a jelentkezési folyamat akkor, amikor egy fogadó szervezet kiválaszt téged az EVS projektben való részvételre. A projekt csak akkor valósulhat meg, ha azt az Erasmus+ programtól támogatást kap.

A résztvevő kiválasztása történhet az Erasmus+ pályázat benyújtása előtt vagy azt követően is – a program ebben szabadságot ad a szereplőknek. Ha a kiválasztás az Erasmus+ program támogató döntése után történik, akkor biztosan megvalósul a projekt, és a kiválasztást szorosan követi a felkészülés, majd pedig a kiutazás. Abban az esetben viszont, amikor a kiválasztás után következik az Erasmus+ pályázat benyújtása, meg kell várni a nemzeti iroda döntését. Ez rendszerint további 2-3 hónapot igényel.

Időnként előfordul sajnos, hogy az Erasmus+ pályázatot nem támogatja a program. Ebben az esetben a korábban már kiválasztott résztvevő hoppon marad. Ennek elkerülésére azt javasoljuk, hogy mondj igent annyiszor, ahányszor csak kiválasztanak egy EVS projektre, és a végső döntést csak azt követően hozd meg, miután biztossá válik a program megvalósítása. Azok a fogadó szervezetek sem maradnak önkéntes résztvevő nélkül, akiket végül visszautasítasz, mert ebben az esetben újra indul a toborzás, és mint azt tudod, jelentkezőből van elég.

 

Ha még több részletet szeretnél tudni arról a folyamatról, hogyan lehet bekerülni az EVS programba, töltsd le és olvasd el EVS önkéntesek kiválasztása cínű tájékoztató füzetünket.