A Fiatalok a Vidékért Egyesületről

A Fiatalok a Vidékért Egyesület, röviden FIVE, egy független és világnézeti ideológiáktól mentes, alulról építkező, non-profit egyesület, melyet gödöllői hallgatók hoztak létre 1999-ben, azért, hogy elősegítsék a hazai fiatalok nemzetközi mobilitási projekteken keresztül történő, iskolán kívüli tanulását.

A vidéki életformát, az önellátó gazdálkodást és öngondoskodó szemléletet, a kisközösséget alapértéknek tekintjük.

Az évente kiküldött EVS önkéntesek számát tekintve a nagyobb hazai EVS szervezetek közé tartozunk.

Tevékenységeink

Projektjeinkre jellemző, hogy a résztvevők átélik az utazás izgalmát, kipróbálnak új dolgokat, felfedezik a világ sokszínűségét, önállóan élnek és gazdálkodnak, megvalósítják ötleteiket, szélesítik látókörüket, új készségeket sajátítanak el, kifejtik véleményüket, a közösség részévé válnak, nyelvet tanulnak, kihívásokkal néznek szembe, részesei egy kalandnak, jó ügyet szolgálva másokon segítenek, és megmutatják, hogy mire is képesek igazán.

Ifjúsági mobilitási projektjeinket az Erasmus+ program keretein belül valósítjuk meg.

Európai Önkéntes Szolgálat küldő projektek:

Évente 50-60 fő, 18 és 30 év közötti, Magyarországon élő fiatal küldését támogatjuk. Kizárólag az Európai Unió országaiba, valamint Izlandra és Norvégiába küldünk önkénteseket. Az EVS program részletei itt olvashatók.

Ifjúsági csereprogramok:

18 és 25 év közötti, Magyarországon élő fiatalok bevonásával valósítjuk meg csereprogramjainkat, melyek általában 7-10 napig tartanak. Az elmúlt években Svédországba, Franciaországba, Máltára küldtünk résztvevőket.

Az ifjúsági cserék felhívását nyilvánosságra hozzuk, melyben egyértelműen megfogalmazzuk a kiválasztás és részvétel feltételeit.

2017-ben Spanyolországba szervezünk ifjúsági cserét. Ennek felhívását itt és Facebook oldalunkon tesszük közzé 2017. márciusban.

Ifjúságsegítők mobilitása:

A nemzetközi képzések célja, hogy volt EVS önkénteseink, ifjúsági vezetőink és EVS koordinátoraink ismereteinek és kompetenciáinak fejlesztésével növeljük projektjeink minőségét. Mi magunk nem szervezünk ifjúsági képzéseket, ugyanakkor tagjaink számára megteremtjük annak lehetőségét, hogy érdekes és változatos képzéseken vehessenek részt. Az elmúlt években svédországi, spanyolországi, lengyelországi képzésekre küldtünk résztvevőket.

EVS koordinátoraink

Mokos Béla, EVS koordinátor, az egyesület elnöke

Image 1

Béla az egyesület alapító elnöke, illetve 2014 óta EVS koordinátorként újra alkalmazottja is. Kiemelten foglalkozik az EVS résztvevők toborzásával, melynek eredményeként már több száz önéletrajzot nézett át, és tanácsaival segített azok fejlesztésében. Ő tartja az EVS tájékoztatókat, írja az egyesület tájékoztató füzeteit, és személyes tanácsadással segít a jelentkezőknek bekerülni az EVS programba. Béla koordinálja az egyesület kommunikációját, megjelenéseit, szerkeszti Facebook oldalunkat és blogunkat is.

Zakar Eszter, EVS koordinátor

Image 1

Eszter több mint 10 éves tapasztalatával segíti EVS résztvevőinket a felkészítéstől a hazaérkezésig. Szervezi és vezeti az indulás előtti felkészítéseket, intézi a biztosítási ügyeket, kapcsolatot tart az önkéntesekkel, szemlézi a résztvevők blogjait, vezeti a közbülső és projekt-végi értékeléseket, továbbá segít minden olyan helyzetben, amikor az önkéntesnek kérdése, nehézsége vagy konfliktusa van.

Éves beszámolók

Az egyesület éves beszámolói:

Támogatóink

Erasmus+ Program

Az Európai Bizottság támogatásával ifjúsági csereprogramokat, ifjúsági munkások képzéseit és Európai Önkéntes Szolgálat projekteket valósítunk meg.

Erasmuslogo

Nemzeti Együttműködési Alap

Az egyesület működési költségeinek finanszírozásához járul hozzá a Nemzeti Együttműködési Alap működési célú támogatása, melyet 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban vissza nem térítendő támogatás formájában kaptunk.

Sajtótükör

Önkéntesek az Óperencián túlról

Zongora, Erasmus és a tanulás új útjai

Fedezd fel a világot és találj önmagadra

Duna TV - Önkéntesek Gödön II. - Önkéntesek c. magazin

Kossuth Rádió, Napközben

Mehetünk úgy kölföldre, hogy egy fillért nem kell fizetni érte

Európai ifjúsági programok Gödön

Hablatyolni nem is olyan könnyű

Lánchíd Rádió - Délelőtti Kalauz