Hogyan ütemezzem a jelentkezésem?

Sokan úgy tudják, hogy EVS pályázati határidő egy évben háromszor van: február elején, április végén és október elején. Léteznek ezek a pályázati határidők, de CSAK a a küldő és fogadó szervezeteknek szólnak, az önkéntesekre nem vonatkoznak! Te egész évben folyamatosan pályázhatsz a fogadó szervezetekhez.

Az önkéntesek kiválasztása egész évben zajlik, és nem korlátozódik az év három kiemelt időszakára. Ugyanakkor igaz az is, hogy az EVS felhívások mennyisége és intenzitása erősen hullámzik az év folyamán.

Eszerint két nagyon különböző EVS időszakkal találkozunk egy naptári évben.

A szervezeteknek szóló pályázati határidők előtti hetekben több a felhívás és nagyobb a zsongás az „EVS piacon”. December-január, március-április, valamint augusztus-szeptember hónapok tartoznak ebbe az időszakba.

Az év többi hónapjában, sőt ma már az említett frekventáltabb hónapokban is jellemző, hogy a küldő és fogadó szervezetek az Erasmus+ program által korábban már támogatott EVS projekthez keresnek résztvevőt. Ezt nevezzük last minute kiválasztásnak.

Nagyjából egy-két hónapnyi aktivitással megtalálható a fogadó szervezet. Érdemes úgy időzítened, hogy a szervezeteknek szóló pályázati határidők előtt 1-2 hónappal állj startra készen az önéletrajzoddal, ha 4-6 hónappal későbbi kiutazást tervezel.