Mennyi időre lehetek EVS önkéntes?

Minden 17 és 30 év közötti fiatal legfeljebb 12 hónapra lehet önkéntes az EVS programban.

A program különbséget tesz rövid és hosszú távú EVS önkéntesség között.

Rövidtávú EVS

A rövidtávú EVS 2 hét és 2 hónap (legfeljebb 59 nap) közötti időtartamot ölel fel.

A gyakorlatban megvalósuló EVS projektek jelentős része (erősen közelítve a 100%-hoz) hosszú távú. A nyári szünetre 1-2 hónapos EVS projektet találni kifejezetten nehéz a projektek alacsony száma miatt.

A rövidtávú EVS projektekben először jellemzően a küldő-fogadó parternség épül fel. Az önkéntesek toborzása pedig már a küldő szervezeten keresztül történik, ami azt jelenti, hogy ilyen esetekben ritkán találkozunk open call, vagyis bárki számára nyitott EVS felhívásokkal.

Hosszú távú EVS

A hosszú távú EVS 2 hónap és 12 hónap közötti időszakra vonatkozik.

Ha valaki először rövidtávú EVS-ben vesz részt, akkor a 12 hónapból fennmaradó időre még egyszer részt vehet hosszú távú EVS projektben. Fordítva ez nem lehetséges.

Ha valaki egy 12 hónapnál rövidebb, de hosszú távú EVS projektben vesz részt, akkor a fennmaradó hónapok elvesznek számára az EVS-t illetően, tehát ezek az úgymond fennmaradó hónapok később már nem használhatók fel.

Az Erasmus+ program által már támogatott, megvalósítás alatt álló önkéntes szolgálatot nem lehet meghosszabbítani, még abban az esetben sem, ha az önkéntes szolgálat pályázatban tervezett hossza kevesebb, mint 12 hónap. Az önkéntes szolgálat hossza azonban csökkenthető az önkéntes szerződésben szereplő időtartamhoz képest.

A már megvalósult EVS projektek tapasztalatai alapján a hosszú távú EVS projektek jelentős része 6-12 hónapos önkéntes szolgálat. A programra jelentkezőknek ezzel az intervallummal érdemes számolniuk, a fogadó szervezetek javarészt ezt az időtartamot preferálják, ennyi időre keresnek önkénteseket.

Küldő oldalról szemlélve ugyanezt preferáljuk. Ez az az időtartam, amely alatt el lehet érni a kitűzött fejlődési és tanulási célokat, ezért a Fiatalok a Vidékért Egyesület elsősorban 6-12 hónapos önkéntes szolgálatra toboroz önkénteseket.