EVS tudnivalók egy helyen

Hol is lehet elkezdeni a történetet azok számára, akik mostanában hallottak az Európai Önkéntes Szolgálatról és azon gondolkodnak, hogy ők maguk is kipróbálják ezt a lehetőséget? Mit is kell tudni arról, hogy hogyan lesz valakiből EVS önkéntes? Ezen az oldalon összefoglaltuk számodra a legelső lépéseket és legfőbb tudnivalókat.

Itt megtudhatod, hogy kinek szól az EVS program, milyen országokba utazhatsz, hogy milyen időtávra tervezhetsz, hol találod a fogadó szervezeteket, milyen témákban lehetsz önkéntes, hogyan ütemezd a jelentkezésed, és milyen juttatásokra számíthatsz az önkéntesség folyamán.

Az Európai Önkéntes Szolgálat minden 17 és 30 év közötti fiatal számára nyitott. A program elnevezésével ellentétben Európán kívüli országok is részt vehetnek a programban. Évente több ezer, legfeljebb 12 hónapos EVS projekt megvalósítását támogatja az Európai Bizottság Erasmus+ programja. Az apró részletek azonban ettől jóval izgalmasabbak.

A jobb oldalon találod azoknak a témáknak a linkjeit, amelyek most izgalmasak lehetnek számodra. Kattintgass és tudj meg többet vagy olvass el mindent egy helyen, Alapvető tudnivalók az EVS programról tájékoztató füzetünkben.

 

Mit jelent a gyakorlatban az EVS program?

Az Európai Önkéntes Szolgálat (röviden: EVS) projekt egy olyan külföldi kaland és kihívás egyben, amelyben lesz nagyon sok örömteli és élményekkel gazdag nap, de tele lesz erőpróbával, sőt, nem várt meglepetésekkel, amelyek mind arra várnak, hogy te magad keresd és találd meg rájuk a megoldást.

Az EVS program 2014 és 2020 között az Erasmus+ program része. A program elősegíti a fiatalok mobilitását Európa határain belül és azokon kívül is, hozzájárul a nem-formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, valamint a kultúrák közötti párbeszédhez. Az EVS kifejezés a program angol nevének (European Voluntary Service) kezdőbetűiből ered.

Az Európai Önkéntes Szolgálat 18-30 év közötti fiatalok számára nyújt lehetőséget, hogy legfeljebb egy éven keresztül külföldön végezzenek önkéntes munkát. Az Európai Bizottság kezdeményezése a fiatalok egyik legnépszerűbb önkéntes programja: nyelvtanulás, személyes támogatás, kihívás, utazás és kaland, miközben másokon segítesz, vagy jó ügyet szolgálsz. Az itt szerzett nyelvtudás és munkatapasztalat ugródeszkát képeznek minden önkéntes számára.

Ebben a programban külföldön nézhetsz szembe olyan izgalmas kihívásokkal, melynek során kipróbálhatod képességeid, felfedezheted saját határaid és fokozhatod önállóságod. Saját élményeket szerezhetsz egy nemzet vagy nemzetiség kultúrájáról, megismerheted más országok életét, és magas szinten elsajátíthatsz egy idegen nyelvet. Az EVS program abban is segíthet számodra, hogy egy kis időt nyerj meghozni életed fontos döntéseit akár a pályaválasztást, a továbbtanulást, vagy akár az elhelyezkedést és életpályát illetően.